V mesecu decembru 2008 je bil nabiralnik našega uredništva ves čas poln. Vsak dan smo z navdušenjem pregledovali vaše izvirne voščilnice, ki ste nam jih poslali v okviru praznične akcije – Iščemo najlepšo voščilnico. Vse poslane čestitke smo nagradili s trimesečnim brezplačnim prejemanjem revije superMAMI ter otroškimi nalepkami, ki jih je podarilo podjetje POT. V mesecu januarju pa smo voščilnice razstavili v knjižnici Bežigrad v Ljubljani, kjer so se jih ogledali številni obiskovalci.

 

Čakala pa nas je še najtežja naloga – izmed vseh prispelih voščilnic izbrati tri najlepše. Skupaj smo staknili glave: dr. Ignacija J. Fridl, vodja Oblikovalskega studia POT, ter trije predstavniki založbe Otroci. Utemeljitev izbora, ki sledi, je nastala izpod peresa gospe Fridl.

In zdaj sem pred najtežjo nalogo – da moram med stotimi izvirnimi, zelo skrbno izdelanimi in tako motivno, stilno kot tudi tekstovno pestrimi novoletnimi voščilnicimi izbrati le trojico, ki bi jih še posebej izpostavila. Res je težko, ker dejstvo, da morda niste izbrani, ne pomeni, da nismo prepoznali truda vseh, ki ste na revijo Otroci poslali svoje izdelke. Toda nazadnje je bilo treba določiti kriterije: izbrati voščilnice v različnih tehnikah, ki so izstopale zaradi izvirne ideje, zanimivih materialov ali poudarjene sporočilnosti. Osredotočila sem se tudi na dejstvo, da so voščilnice nastajale doma, saj je v revialno uredništvo prispelo kar nekaj imenitnih, a precej podobnih in pod vodstvom vzgojiteljic v vrtcu narejenih izdelkov.

Izbrali smo najlepše voščilnice

Naj začnem z najmlajšim – z nožico petmesečnega Adama iz Škofje Loke, ki so jo starši odtisnili na papir, da govori o svetli, beli sledi, ki jo vsako, še tako drobno bitje pušča v svetu. V zvezdah, med katerimi stopa Adam (asociacija na hollywoodski pločnik zvezd je ob tem še posebej zabavna), je simbolno zapisana želja, da bi ljudi v letu 2009 vodil po poti, ki prinaša žareče trenutke sreče.

 

Nisem uspela odkriti, s katerega konca Slovenije je pisala petletna Mia Rebec (Mio oz. starše prosimo naj se nam oglasijo), ki na svoji voščilnici ni preizkušala različnih materialov in tehnik, temveč je svoj pogled na novoletno praznovanje izrazila v klasični risbi. Je pa zato njena voščilnica izmed vseh najbolj otroško neposredna. Ljubki jelenčki, ki vlečejo božičkove sani kar po travi, so dokaz, da ji oči in mami nista narekovala, kaj je prav. Zato iz njene voščilnice prekipeva otroško dojemanje božičnih radosti, ki se ne ozira na izkustveno logiko in ki prinaša bogato, čustveno sporočilo o družinski ljubezni, saj je trojica jelenov upodobljena kot srečna, složna družina.

 

Tretjo izbrano voščilnico odlikuje material, ki ga je družina Batista Zeljkovič iz Ilirske Bistrice izbrala za pripravo svojega novoletnega motiva. Sicer tradicionalna podoba jelke z darili je izdelana iz obarvanih in z bleščicami posutih riževih zrn ter koščkov testenin. S poročnih slavij dobro znana simbolika riža, ki naj bi prinašal srečo in obilje, je še posebej izrazita. Omenjena čestitka pa je posebna tudi v tem, ker daje vtis, da se je ob njej zbrala in jo skupaj skrbno ustvarjala vsa družina.

 

dr. Ignacija J. Fridl
vodja Oblikovalskega studia POT

V uredništvu smo se odločili nagraditi tudi voščilnico, ki nam jo je poslala Veronika Mohorič iz Kranja. Voščilnica izkazuje veliko vloženega truda v tehniki risanja in lepljenja. Punčka v podobi angelčka na voščilnici izkazuje izvirnost in otroško domišljijo.

Nagrajenci:

Veronika Mohorič iz Kranja, družina Starman-Alič iz Škofje Loke, družina Batista Zeljkovič iz Ilirske Bistrice in Mia Rebec bodo za nagrado prejeli sedežno vrečo v obliki otroške nogometne žoge.

Iskreno čestitamo in se prav vsem zahvaljujemo za poslane voščilnice in v njih zapisane želje!