Dragi otroci!

Se še spominjate zgodbe o risinji Dini in njenih mladičih? Če vas je navdušila, vam sedaj ponujamo novo zgodbo. Tokrat o risinji Snežki, ki je že drugič postala mama in okoli 12. maja povrgla dva mala riska. Zdaj mama Snežka prosi za pomoč vse slovenske otroke, da ji pomagajo izbrati imeni za njena mladička.

 

Ste za? Potem se le lotite dela, kajti vaše risbice in predloge imen potrebujemo najkasneje do 20. junija. Potem bodo na Biotehnični fakulteti v Ljubljani, na oddelku za biologijo, sestavili žirijo, ki bo izmed vse prispele pošte izbrala »naj« risbico in dve imeni. Avtorje bomo nagradili s knjižno nagrado in obiskom biologa Mihe Krofla v vrtcu.

 

 

Da pa boste lažje ustvarjali, objavljamo sliko mame Snežke in njenih mladičev. So vam všeč? Zagotovo! Kako škoda bi bilo, da bi tako imenitna velika gozdna mačka na dolgih nogah in s čopki na ušesih izginila iz naših gozdov! Pa je v veliki nevarnosti. Le še okrog dvajset jih je v slovenskih gozdovih. Zato slovenski in hrvaški strokovnjaki proučujejo skrivnostno življenje risov, da bi jih tako lažje obvarovali pred izumrtjem. Tudi biolog Miha pomaga pri tem. Zato se pogosto odpravi v gozd, da bi poiskal risove sledi. V začetku maja ga je čakalo veliko presenečenje – v gnezdu, postlanem z listjem na skalni polici, na težko dostopnem skalnem pobočju ob vznožju Snežnika, sta bila dva čisto majhna, nekaj dni stara riska. Bila sta še slepa, saj mucki spregledajo šele 14 dni po rojstvu. Miha je skušal ostati kar se da nevsiljiv gost v mačjem domu, saj tako mladički kot mama Snežka potrebujejo vsaj na začetku mir, kasneje ko so že malo starejši, pa bodo morda namestili kamere in spremljali njihovo odraščanje.
Do takrat boste vi, mali bralci, že izbrali imena za male mačkone in v septembrski številki izvedeli, kako je riskoma ime in kdo so srečni nagrajenci.

 

Pozor: do 20. junija 2008 pošljite risbice mame Snežke in mladičev s pripisanimi imeni na naslov:
Založba Otroci, d. o. o, Brnčičeva 13, 1231 Ljubljana Črnuče s pripisom: imena za male rise.

Pa veliko uspeha pri ustvarjanju in sreče pri izbiri žirije!

Uredništvo revije Otroci
v sodelovanju z Biotehnično fakulteto v Ljubljani