Srečo deliti, srečo dobiti

Končali smo z dobrodelno akcijo Srečo deliti, srečo dobiti. Ni bilo veliko udeležencev, so se pa tisti, ki so sodelovali, zelo potrudili in razveselili z zbrano pomočjo delavce in živali v zavetiščih.
V svojem imenu, imenu delavcev zavetišč in seveda tudi v imenu živali se vsem udeležencem zahvaljujemo in upamo, da bodo še naprej z odprtim srcem stopali v svet ter tudi druge navduševali za drugačno sožitje z okoljem in za spoštljiv odnos do živali in narave. Mi pa vas bomo občasno še spomnili, da so v zavetiščih živali, ki si želijo prijaznih lastnikov, topel dom in razumevajoče okolje.

Zahvala
otrokom, staršem, delavcem in ravnateljici Vrtca Mojca iz Ljubljane in še posebej Vlasti Rus, ki je bila gonilna sila akcije,
otrokom, staršem, delavcem in ravnateljici Vrtca Otona Župančiča iz Slovenske Bistrice,
skupini MUC iz Vrtca Korena,
Maši in Neži Hlebec iz Ljubljane,
Domnu Kričeju z mamico Bojano VrviščarUredništvo revije Otroci

Vrtec Mojca je posvojil Lilo in obdaril vse živali v zavetišču Horjul

Po obisku predstavnikov Založbe Otroci, ki so nam prinesli pogodbo o posvojitvi psičke Lile, smo se začeli dogovarjati, kako bomo zbirali hrano za zavetišče v vrtcu. Otroci so se spomnili, da lahko za pomoč pri zbiranju prosimo tudi mamice, očije, bratce … in ker so se bali, da bi jim pozabili povedati, so me prosili, naj jim napišem listke za domov. Tako smo oblikovali vabila k dobrodelni akciji.

 

 

Pripravljanje in deljenje vabil k dobrodelni akciji

Vabila smo pripravili tudi za druge enote našega vrtca. Škatla za hrano se je hitro polnila. Obiskala nas je tudi ga. Eneja (vodja PZHR našega vrtca) in nam svetovala, kako naj skrbimo za hrano, ki jo bomo zbirali v vrtcu.

Otroke sem vprašala, kako še lahko pomagamo živalim v zavetiščih. Mark je, še preden smo se odločili za sodelovanje v akciji, predlagal, da živalim naredimo hiško. Bil je tako vnet za ta predlog, da smo jo res naredili oziroma jo je izdelal Markov ata, pripeljal naš hišnik Brane, mi pa smo jo lepo pobarvali. Zdaj čaka, da jo odpeljejo v zavetišče, in upamo, da jo bodo na licitaciji dobro prodali in dobili denar za zapuščene kužke in muce. Tudi mi smo zbrali kar nekaj denarja in ga nakazali zavetišču.
Ob koncu akcije sta nas zopet obiskala predstavnika Založbe Otroci in v njihov avto smo iz zaklonišča znosili vse, kar smo zbrali med potekom akcije. Kar veliko se je nabralo in prtljažnik avta je bil čisto poln.
Bili smo veseli, ko so nam sporočili, da so bile živali našega darila zelo vesele, še bolj pa ob novici, da je naša posvojenka Lila, ki je žal nismo obiskali, saj je preveč plašna, dobila skrbne lastnike in se bo konec maja preselila k njim – v svoj novi dom.

Otroci iz skupine Zajčki, Lidija in Vlasta


Sodelovali smo za srečo na vrvici

Lepo je, če lahko komu pomagaš, pa četudi si še majhen otrok. Tako so našim otrokom zaigrali srčki, ko se je k nam pripeljal avtomobil iz zavetišča Zonzani v Dramljah. Iz avtomobila je skočil ljubek bel psiček, ki so ga otroci z veseljem božali in mu pokazali, kaj vse so kupili za izgubljene in zavržene kužke ter muce.

A kako so prišli do denarja? Ves mesec so s pomočjo staršev in vzgojiteljic zbirali odpadni papir in z njim napolnili ogromen keson. Za izkupiček so kupili hrano, ovratnice z vrvicami, posode in krtače. Pridali so še ljubke »pliškote« in odeje ter vse skupaj naložili v avtomobil. Predstavnik azila je z veseljem sprejel zbrano in dogovorili smo se, da bomo akcijo še ponovili.

 

V vrtcu pogosto izvajamo ekološke akcije zbiranja starega papirja, a bilo je prvič v ta namen. Žalostne zgodbe štirinožnih prijateljev so otroke vzpodbudile, da so ga tokrat zbrali največ doslej. Zato vsem hvala za pomoč. Še posebej našemu vzdrževalcu Daniju, ki je dan za dnem ves zbrani papir nalagal v keson.
V akciji so sodelovali otroci iz enot Ciciban, Čebelica in Studenice.

Marjeta Resnik, Vrtec Otona Župančiča Slovenska Bistrica