Čopko in Tačka
 
Zaključila se je akcija zbiranja imen za mala riska, ki ju je v začetku maja našel na Snežniku biolog Biotehnične fakultete Miha Krofel. O veselem dogodku smo pisali v junijski številki revije Otroci, ko smo slovenske otroke povabili k izbiranju imen za mali zverinici in risanju te čudovite, a žal ogrožene divje mačke.

ris_3
Akcija je bila več kot uspešna. Predloge imen je poslalo 185 otrok, na uredništvo pa smo prejeli 164 čudovitih risbic.

Komisija v sestavi štirih biologov in dveh predstavnikov Založbe Otroci se je sestala 3. julija 2008 v prostorih Biotehnične fakultete na oddelku za biologijo. Imela je zahtevno in odgovorno nalogo:
☺ Izbrati imeni za mala riska
Izmed 212 predlogov je morala izbrati le dve imeni za mala riska.

Izbira je potekala v več delih. Najprej je bilo potrebno narediti ožji izbor, nato pa večkrat glasovati o izbranih imenih, da smo dobili zmagovalni par imen.

ris_2

Po večkratnem glasovanju sta prepričljivo zmagali imeni:
ČOPKO za samčka – predlog so nam posredovali iz vrtca Mengeš.
TAČKA za samičko – predlog so posredovali iz vrtca Jelka, enota Sneguljčica iz Ljubljane in vrtca Preddvor, enota Storžek.

☺ Izbrati »Naj« risbice
Ker so bile vse poslane risbice imenitne, je bilo delo komisije zelo težko. Da je lažje izbrala zmagovalne risbice je, najprej pripravila razstavo risbic vsakega vrtca posebej in izbrala zmagovalno risbico vrtca. Zmagovalne risbice so prišle v ožji izbor. Izmed 16 risbic iz ožjega izbora je s točkovanjem izbrala zmagovalne tri risbice.

 
1.mesto: JANJA BARBORIČ (6 let ), Vrtec Brusnica, mentorici: Alenka Karasa, Andreja Kranjc

 

2.mesto: TAMARA JAKOPIČ( 4,10 let ), Vrtec Jadvige Golež, enota Ob gozdu, mentorica Diana Blažič

 

3.mesto: PABLO PORENTA (3,5 let ), Vrtec Kočevje, enota Mojca, mentorici Ana Žagar, Marička Pogorelec

Vsi finalisti prejmejo lepo knjižno nagrado, ki jo bo prispevala založba Mladinska knjiga, njihov vrtec pa bo v jeseni obiskal Miha Krofel.

V Knjigarni MK Konzorcij na Slovenski cesti 29 v Ljubljani, na Otroškem oddelku bo tudi velika razstava vseh ilustracij, ki smo jih prejeli. Razstava bo odprta od 10. 7 – 10. 9. 2008, ko se bo zaključila s svečano podelitvijo knjižnih nagrad. Ob tej priložnosti bo Miha Krofel s sliko in besedo predstavil risa, risinjo Snežko in njena mladiča, sedaj že z imeni, ki so jima jih izbrali slovenski otroci: Čopka in Tačko.

Zahvaljujemo se vsem sodelujočim v akciji, nagrajencem pa iskreno čestitamo!

Uredništvo revije Otroci
Biotehnična fakulteta oddelek za Biologijo
Knjigarna MK Konzorcij