Pri izbiri pravih očal za otroke je treba v prvi vrsti ugotoviti, kakšna očala bo vaš malček sploh želel nositi, prav tako pa tudi katera bodo dovolj dolgo zdržala. Večina malčkov, ki morajo nositi očala, je kratkovidnih ali daljnovidnih. Glede na samo stopnjo korekcije vida otroku zdravnik predpiše, ali mora očala nositi ves dan ali pa samo občasno.

Nekateri malčki morajo torej otroška očala nositi ves dan. Spet drugi jih lahko po opravljenih šolskih aktivnostih odložijo. A ne glede na to, se je treba pri izbiri takšnega sredstva držati nekaterih navodil oziroma pravil.

Pri izbiri očal se je treba v prvi vrsti držati recepta

Tako kot to velja za vsa očala, morajo biti tudi otroška očala v prvi vrsti izbrana predvsem glede na predpisani recept. Še preden pričnete izbirati primerne okvirje, se morate z optikom pomeniti tudi o debelini samih stekel. Če so stekla zelo močna ter obstojna, bodo verjetno debelejša. To pomeni, da morajo biti okvirji manjši. Ti bodo namreč optično zmanjšali samo debelino stekla.

Kako izbrati očala za otroke

Za manjša stekla pa je značilno, da imajo manj aberacij višjega reda na robovih v primerjavi z večjimi stekli iz istega materiala. To pomeni manjše tveganje za zamegljen vid ali za slab periferni vid.

Za otroška očala izberite dovolj modne okvirje

Nekateri malčki se ob začetku nošenja očal počutijo nekoliko manj prijetno. Precej pa lahko pomaga to, da za izbrana otroška očala izberete dovolj modne okvirje. Tako bodo očala izgledala privlačneje, otrok pa jih bo raje nosil.

Otroška očala
Večina otrok si želi otroška očala ki so kopija univerzalnih očal za odrasle osebe

Okvirji očal za otroke so lahko izdelani iz plastike ali pa kovine. Številni med njimi so izdelani kot kopija univerzalnih očal za odrasle osebe. Otrokom je zelo pogosto takšen slog pri očalih zelo všeč, saj so z njimi videti precej bolj odraslo. Posledično ni nič nenavadnega, da si večina otrok želi imeti takšna očala, ki so na last podobna tistim, ki jih nosijo njihovi starši.

Otroška očala s kovinskimi okvirji so v prednosti

Ker otroški nos še ni v celoti razvit, plastična otroška očala neredko drsijo po nosu navzdol. Kovinski okvirji pa imajo prilagodljive blazinice. Te se odlično prilegajo nosu. Številni proizvajalci očal iz plastičnih okvirjev se tovrstne težave dobro zavedajo, zato izdelujejo posebne nosnike, ki so primerni za majhne nosove.