Zagotovo je tudi vas že kdaj bolel zob, ob tem pa vam je na misel hodil vaš zobozdravnik in vprašanje, ali ga je sploh vredno obiskati. Dejstvo je, da se je v primeru kakršnih koli zobozdravstvenih težav najbolje posvetovati s svojim izbranim zobozdravnikom. Če pa je ta slučajno odsoten, se lahko obrnete na dežurnega zobozdravnika, vaši otroci pa tudi na ambulanto takrat prisotnega otroškega zobozdravnika.

Zobozdravstvene ambulante imajo praviloma razpisane termine, kdaj sprejemajo nujne primere. Objavljeni so tudi razporedi dežurnih zobozdravnikov po posameznih krajih. Te lahko najdete tudi na spletu.

V današnjem času zobozdravnik še zdaleč ni več samo zdravnik za zobe, ampak ga zanima zdravje celotne ustne votline.

Katere so nujne zobozdravstvene storitve

Verjetno vam je že kdaj tudi vaš osebni zobozdravnik pravil, kaj sodi med nujne zobozdravstvene storitve. Nujne storitve so pomoč pri hudem vnetju ali pri bolečino v spodnji obrazni tretjini. Nujna je tudi obravnava poškodb ter krvavitev na področju zob ter ustne votline.

Med storitve, ki niso nujne, pa na primer sodijo izpadla plomba, počena proteza, izdaja napotnic in drugih obrazcev, izpadla faseta iz prevleke. Preden torej obiščete nujno zobozdravstveno pomoč, dobro presodite, ali gre za nujno stanje ali pa lahko počakate na svojega osebnega zobozdravnika. Slednji namreč zagotovo najbolje pozna vaše težave z zobmi oziroma stanje v vaši ustni votlini.

Kaj je trepanacija

Med nujne zobozdravstvene storitve sodi tudi trepanacija. Zobozdravnik vam bo povedal, da je to odprtje zoba. Zob je v tem primeru potrebno na široko odpreti, očistiti ves karies, morda odstraniti še staro plombo in prevleko v celoti. Prav tako je morda potrebno dograditi zob ali pa morda podaljšati klinično krono zoba.

Zobozdravnik je strokovnjak, ustrezno usposobljen za prepoznavanje in zdravljenje bolezenskih sprememb zob, dlesni, jezika ter ustne sluznice in ustne votline.

Čiščenje in razkuževanje kanalov zobozdravnik opravi tako, da skozi odprtino dostopa s pomočjo kanalskih instrumentov do kanalskega sistema. Slednjega je potrebno čim bolj na široko odpreti, ga očistiti, ne nazadnje še razkužiti. Ko zobozdravnik poda oceno, da je kanalski sistem dovolj dobro očiščen ter seveda razkužen, je kanal potrebno napolniti s posebnimi materiali iz plastike. Takšna vrsta materialov je praviloma precej mehkejša v primerjavi s plombiranimi.

Pomembno pa je, da se endodontsko zdravljenje zob skrbno spremlja. Spremlja se ga tudi s pomočjo rentgenskih kontrol. Pred zdravljenjem se zato vedno naredi rentgenska slika.

Zakaj prihaja do vnetja dlesni

Vnetje dlesni je v ustih precej pogost pojav. Ta namreč prizadene skorajda tri četrtine vseh ljudi. Paciente ob tem neredko spremlja nekoliko slabši zadah, v ustih je prisotna oteklina, njena barva je praviloma rožnata ali pa temno rdeča. Prav tako tovrstni pojav lahko spremlja še bolečina. Ob ščetkanju pa pri vneti dlesni prihaja do krvavitev.

V večini primerov gre k sreči za tako imenovani reverzibilni proces. To pomeni, da lahko svoje dlesni s primerno oskrbo popolnoma pozdravimo. V nasprotnem primeru pa lahko vneta dlesen napreduje v kronično obliko ter parodontozo. Ta se kaže v obliki izgubljanja mehkih obzobnih tkiv oziroma dlesni, kostnine, zobnega cementa pa tudi pozobnice. Omenjeno pripelje do majavosti zob, v končni fazi pa se lahko izgubi prav vse zobe.

Če odlašamo z zdravljenjem, vnetje dlesni lahko postane kronično. Sčasoma se tako iz vnetja dlesni razvije paradontoza, ki povzroča propadanje zobnih tkiv. V primeru, da izgubite zobe zaradi parodontoze, vam lahko lep nasmeh povrne zobna proteza za učinkovito nadomeščanje zob.

Neustrezna ustna higiena

Eden od najpogostejših razlogov, zakaj prihaja do vnetja dlesni, je zagotovo neustrezna ustna higiena. Na zobni površini ter v obzobnih žepih se namreč nenehno nabirajo bakterije. Te pa tvorijo tako imenovan bakterijski zobni plak. Do neke mere se proti temu lahko naš organizem dovolj uspešno bori, vendar kaj kmalu lahko prevladajo negativni učinki bakterij.

Nastopi vnetje dlesni oziroma gingivitis. Kopičenje plaka na zobu počasi vodi do razvoja zobnega kamna. Ta pa seveda prav tako predstavlja odlično mesto za razvoj bakterij.

Stresni dejavniki, kajenje, suha usta, slaba prehrana

Da je tveganje za vnetje dlesni še večje, poskrbijo tudi nekateri drugi dejavniki in ne samo slaba ustna higiena. To so stresni dejavniki, suha usta, kajenje, slaba prehrana, pomanjkanje nekaterih vrst vitaminov, zlasti vitamina C.

Za vneto dlesen so lahko kriva tudi nekatera bolezenska stanja, kot je na primer sladkorna bolezen. Precej velik faktor za razvoj vnetja zagotovo predstavlja tudi genetika posameznika. Če je v družini prisotna parodontoza, morate ustni higieni zato posvetiti še toliko večjo pozornost. V času nosečnosti pa je lahko vzrok za vnetje dlesni povišanje nivoja nosečniških hormonov. Nosečniški gingvitis se torej lahko pojavi kot posledica naraščanja vrednosti estrogena ter progesterona v krvi. Skozi nosečnost se pojav samo še stopnjuje, po porodu pa naj bi vnetje praviloma povsem izzvenelo.

Če se torej želimo izogniti vnetju dlesni, je prvi korak ta, da si zagotovimo primerno ustno higieno.