Že mrzlično razmišljate, s čim bi lahko letos razveselili svoje najbližje? Ste brez idej in sovražite odlašanje do zadnjega? V nadaljevanju boste našli nekaj namigov za pol-profesionalne Miklavže, Božičke in Dedke Mraze, zlasti za tiste, ki radi brskajo po knjigarniških policah.

… za najmlajše

Če so bili dovolj pridni za dve darili, predlagam komplet Zverjasca in Zverjaščka, duhoviti slikanici Julie Donaldson in Axla Schefflerja, ki ju je mojstrsko prepesnil Milan Dekleva. Če presodite, da so bili vendarle malce preveč poredni za celi dve, se lahko odločite za kompromis – za 7 živalskih pravljic v 1 knjigi, za Kotiček na koncu sveta Anje Štefan in Marjance Jemec Božič. Če se vanj zatečete slabe volje, ga boste zagotovo zapustili dobre! Za nepoboljšljive radovedneže bo kot nalašč zabavna in poučna slikanica Zakaj? Lile Prap. Zakaj se hijene smejijo? Zakaj nilski konj zeha? Zakaj krokodil joče? Vse odgovore in še kakšnega za povrhu boste našli med platnicami. In če še vedno nimate dovolj zverin, lahko poskusite z Zverinicami Miklavža Komelja, ki so kot nalašč za male ljubitelje poezije. Slikanico Škrobek kuha – krasne dobrote za ustvarjalne otroke Petra Ferluge in Jasne Sepin podarite, če si želite, da bi imeli v prihodnje pri pripravi prazničnih dobrot družbo. Praktična kuharska knjiga za najmlajše bo namreč zagotovo zmamila v kuhinjo številne nadebudneže, ne samo oblizovat ostanke krem in glazur, ampak tudi ustvarjat čisto zaresne kulinarične mojstrovine. No, če bi imeli rubriko Še pomnite …, pa bi se seveda v njej med prvimi znašel legendarni (in ponatisnjeni) Maček Muri Kajetana Koviča, ki je tudi pod smrečico zadetek v črno.

 
… za njihove starejše brate in sestre

Če jih radi vidite v dobri družbi, jim morate predstaviti mumine Andersenove nagrajenke Tove Jansson, ki uganjajo norčije v knjigi Nevidni otrok in druge zgodbe. Vseh devet zgodb odlikujejo imenitne domislice, blag humor in modrosti, skoraj neopazno vtkane v besedila, ki upravičeno veljajo za kultno mladinsko čtivo. Če imate opraviti z zagrizenimi borci proti knjigam in branju, za začetek priporočam Kapitana Gatnika Dava Pilkeya, čigar pobalinska predrznost (ne)bralce razoroži, neusmiljeno zgrabi in drži. Pozor! Enako z mlajšimi najstniškimi bralci napravi tudi zelo nenavadna in zelo napeta Majhna možnost Marjolijn Hof.

 

 

… za mamice in očke, babice in dedke in ostale odrasle

Ljubitelji psov se bodo nedvomno dobro počutili in odlično zabavali v družbi nevrotičnega labradorca Marleya, junaka knjige Marley in jaz Johna Grogana, vsi tisti, ki že podlegajo poznojesenski depresiji pa si bodo najbrž z veseljem privoščili lahkotne Letoviščarje Michala Viewegha. Nič kaj lahkoten, pač pa toliko bolj presunljiv je roman Tisoč veličastnih sonc, dobra izbira za ljubitelje Khaleda Hosseinija, privrženci inteligentnih stripovskih domislic pa se utegnejo razveseliti nekoliko starejših Minijev Izarja Lunačka.

 

Razigran veseli december, čim več po tiskarni dišečih zavojčkov in prijetno branje vam želim!

Gaja Kos