Katere igre imajo otroci najrajši? To je odvisno od njihove starosti, zagotovo pa obstajajo igre, ki so všeč skorajda vsem generacijam, od najmlajših nadobudnežev do šolarjev. To so igre, ki jih vsi poznamo, saj smo se jih igrali v otroštvu, zato je prav, da jih predstavimo tudi svojim otrokom, ki bodo nad njimi gotovo prav tako navdušeni, pa naj si gre za različne izštevanke, slepe miši, človek ne jezi se ali kakšno drugo igro.

Nekatere med njimi se lahko igra na prostem, druge pa so bolj primerne za deževne dni, prav vse pa so take, da jih morajo poznati tudi vaši otroci ne glede na to, koliko so stari, saj gre za igre, ki so primerne tako za najmlajše kot za nekoliko starejše otroke.

Igre, ki jih imajo otroci najraje

Otroci so seveda med seboj različni, zato so jim všeč tudi različne igre. Nekateri imajo radi logične uganke, drugi radi sestavljajo puzzle, tretji spet radi počnejo kaj drugega. A prav vsi otroci se radi igrajo. Nekateri celo pravijo, da je to, da se igrajo, njihova služba, nekaj, kar otroci enostavno morajo početi, ne le zato, ker jim je to všeč, ampak ker je igra pomembna tudi za njihov razvoj.

Otroci igrajo nogomet
Otroci igrajo nogomet

Med igro se namreč veliko naučijo. Še posebej miselne igre ponujajo prav poseben izziv. In čeprav so otroci med seboj zelo različni, pa vendar obstaja kar nekaj takšnih iger, ki jih obožujejo prav vsi otroci. Gre za preproste, a zanimive igre, ki se jih lahko igra vedno znova, med igranjem pa otroci ne le uživajo, ampak se tudi marsičesa novega naučijo ali urijo svoje sposobnosti.

Različne izštevanke

Prav vsi otroci obožujejo izštevanke, pa naj si gre za klasično An ban pet podgan ali za kakšne novejše, malo bolj sodobne. Različne izštevanke in pesmice lahko najdete v knjigah ali na spletu.

Že triletniki se zlahka naučijo preprostih izštevank, s čimer bodo urili svoj spomin in izgovorjavo ter se zabavali. Če k izštevankam dodate še preproste gibe, pa bodo otroci le še bolj navdušeni. 

Spomin

Ena od iger, ki jo lahko igrajo tudi najmlajši otroci, je spomin. Gre za preprosto igro, pri kateri otroci iščejo pare – torej dve enaki sličici. Pri tem ne urijo le svojega vizualnega spomina, ampak se učijo tudi drugih pravil igranja družabnih iger oziroma tega, da je pri njih treba upoštevati pravila, če želiš sodelovati, se zabavati in zmagati.

Igra Spomin
Igra Spomin

Običajno se izkaže, da si že zelo majhni otroci podobe na sličicah zelo dobro zapomnijo, zato se neredko zgodi, da v tej igri premagajo celo odrasle, na kar so upravičeno ponosni. To pa je seveda tudi razlog, da bi se spomin najraje igrali kar naprej. 

Človek ne jezi se

Igra Človek ne jezi se
Otroci zelo radi igrajo igro “Človek ne jezi se”

Zimzelena igra, s katero se bodo otroci naučili marsičesa. Recimo metanja kocke, štetja pik na kocki in polj na igralni ploskvi in premikanja figuric ter upoštevanja pravil. Pravila igre Človek ne jezi se so dovolj preprosta, da jo lahko igrajo tudi zelo majhni otroci. Ob igri se bodo neizmerno zabavali, ko jim bo uspelo premagati mamo, očeta, brata, sestro, babico ali koga drugega, ter se morali naučiti tudi prenašati poraze, ko jim to ne bo uspelo. 

Pantomima in ugibanje

Zelo zabavna igra je tudi pantomima. Igra se lahko na različne načine. Ena od možnosti je, da otroku nekdo na uho zašepeta žival, poklic, predmet ali kakšno drugo besedo, ki jo mora z gibi ponazoriti, drugi pa ugibajo, za katero besedo gre. Lahko pa otroku ponudimo tudi sličice, med katerimi izbira, ter nato z gibi ponazori, kaj je na sliki. Pantomima je igra, ki bo nasmejala vso družino!

En kovač konja kuje

Preprosta igra, kot je En kovač konja kuje, je nekaj, kar bi morali poznati prav vsi otroci. Je namreč dovolj enostavna, da se jo lahko igramo praktično kjerkoli – v čakalnici pri zdravniku, v parku ali doma

Večina otrok jo bo želela ponavljati vedno znova, še posebej pa jim bo všeč, če bodo oni zmagovalci. S to igro pa se otrok lahko nauči tudi štetja.

Zanimive otroške igre na prostem

Še bolje pa je, če otrokom predstavimo igre, ki se jih lahko igrajo na prostem. Tako bodo raje več časa preživljali na svežem zraku, poleg tega pa te igre spodbujajo tudi gibanje, kar je za njihov razvoj vsekakor zelo pomembno. Na prostem se otroci lahko vozijo s kolesom, rolerji, skirojem, se žogajo, igrajo nogomet, košarko ali se ukvarjajo s kakšnim drugim športom, prav tako pa so jim na voljo različne zanimive igre, v katerih se lahko preizkusijo.

Lovljenje in skrivalnice

Le kdo ne pozna lovljenja? Otroci se radi lovijo, radi pa se igrajo tudi skrivalnice. Obe igri imata preprosta pravila, ki si jih ni težko zapomniti, predvsem pa sta takšni, da je še bolj zabavno, če se skupaj igra čim več otrok. Skrivanje in lovljenje sta tako igri, ki sta zelo primerni tudi kot igri pri praznovanju rojstnih dni na prostem, ko se zebre večja skupina otrok.

Mati, koliko je ura?

Klasična igra, ki jo poznamo prav vsi: eden od otrok je mati, drugi otroci, ki mu stojijo nasproti, pa ga vprašajo: »Mati, koliko je ura?« Tako izvejo, koliko korakov naprej ali nazaj se lahko premaknejo. Pri tem je najbolj zabavno to, da ne gre za navadne korake, ampak so to lisičji, mačji, slonji, mišji in drugi živalski koraki. Slonji koraki so seveda veliki, mišji majhni, otroci pa se vživijo v vlogo živali, zato pri tej igri niti ni tako pomembno, kdo na koncu zmaga. Zmagovalec je sicer tisti, ki prvi pride na drugo stran, do otroka, ki je v vlogi matere.

Lisica, kaj rada ješ

Še ena zanimiva igra, ki je dandanes med otroki zelo priljubljena. Eden od njih se postavi v vlogo lisice, ki jo drugi otroci sprašujejo, kaj rada je. Če lisica reče, da rada je piščančke, morajo otroci steči, da jih lisica slučajno ne ujame in pohrusta.

Če pa lisica omeni kaj drugega, recimo solato, makarone ali kaj, kar sploh ni hrana, morajo otroci ostati pri miru. Igra je tako polna smeha, otroci pa se je nikoli ne naveličajo igrati in bi se jo najraje igrali vedno znova.