Poznavanje in prepoznavanje otrokovega hipokrattemperamenta nam je lahko v veliko pomoč pri vzgoji. Navadno je temperament kombinacija dveh ali treh; posebej pomembno je, da prepoznamo tistega, ki dominira. Od otroštva do odraslosti se temperament lahko spremeni.

Tipologija štirih temperamentov sega že v antično obdobje, ko je starogrški zdravnik Hipokrat prepoznaval različne vzorce vedenja pri svojih pacientih in jih povezoval s telesnimi sokovi – koleriku je pripisoval mnogo žolča, sangviniku krvi, melanholiku črnega žolča in flegmatiku sluzi. Kasneje ga je v tipologiji dopolnil Insights, ki je temperamente pojasnjeval z lastnostmi barv – koleriku je pripisal ognjeno rdečo, sangviniku sončno rumeno, flegmatiku ledeno modro in melanholiku zemeljsko zeleno.

 

Pri otroku se temperament začne jasneje kazati okrog petega ali šestega leta in če ga prepoznamo, nam je lahko v veliko pomoč pri vzgoji, ker ga bomo laže razumeli v kritični situaciji in mu znali ponuditi primerne izzive.

Pred nekaj dnevi sem službeno obiskala manjši vrtec na obrobju mesta. Prijetno vzdušje in nekoliko hrupa nenadoma zmoti ritmičen trušč, ki si ga sprva nisem znala pojasniti. Medtem ko sem čakala na hodniku na vzgojiteljico, sem šla pogledat, kaj se dogaja. Zagledala sem malega fantiča, starega štiri ali pet let, ki je vztrajno butal z nogo v vrata. Vprašala sem ga, kaj počne. Nekako zmeden, ker sem ga presenetila, in zaripel od jeze mi je odgovoril, da ne more odpreti vrat. Poskusila sva skupaj (vrata niso bila zapahnjena, res pa so se nekoliko teže odprla). Opazila sem, da je dečku malce odleglo, vendar se še nekaj časa ni mogel pomiriti. Kasneje mi je vzgojiteljica povedala, da je Mihca poslala po kocke, ki so jih imeli shranjene v tem prostoru.

Brina, ki sem jo tisti dan obiskala, bi se na isto situacijo gotovo drugače odzvala. Prepričana sem, da bi tekla po vzgojiteljico in jo prosila za pomoč, da skupaj odpreta vrata. Je zelo odprta, komunikativna deklica … kot bi bila nenehno na preži za dogodki. Zelo rada je sprejeta v družbi in prizadene jo, če ji neka naloga ne uspe.

Kaj pa šestletni Leon? Ko prideta z mamico k meni, vložim mnogo truda, da dečka pridobim za sodelovanje. Običajno ga povabim k igri z lutkami ali pa sestavljava kocke. Če mi uspe, da ga igra pritegne, bo vztrajal do konca. Včasih se mi zdi, kot da živi v nekem svojem svetu. Tudi mamica pravi, da se rad sam zamoti z igro v otroški sobi, tako da včasih niti ne vedo, da ga imajo, kot se rada pošali.

Ste prepoznali temperamente v Mihcu, Brini in Leonu? Se strinjam, včasih je težko, ker se dva do trije temperamenti kombinirajo. Pravega, ki je prevladujoč, prepoznamo tako, da skušamo ugotoviti, katerega temperamenta pri otroku sploh ne opazimo.

Steiner je temperamente opisoval s simboli:

KOLERIKA predstavlja kot lutko na vzmet; je »naravni voditelj«, rad zmaguje, sprejema različne izzive, pred katerimi drugi oklevajo, večkrat je pobudnik neke dejavnosti, rad se izpostavlja in čuti odgovornost, da se delo konča. Je poln energije, stopa z odločnim korakom in intenzivno čustvuje – svoja čustva tudi odkrito izraža. Redko je zamerljiv. Zmožen je dobre koncentracije in pri aktivnosti vztraja do konca. Njegovi vzorniki so ljudje, ki stvari počnejo dobro in učinkovito. Nesmiselno bi bilo zatreti kolerikovo voljo. Starši naj mu ponudijo take situacije, ki bodo otroku predstavljale izziv in se bo rad dokazoval z uspešnimi rezultati.

SANGVINIK je predstavljen kot boben, ker je ognjevit, ritmičen in brezskrben. Tudi sangvinik je, podobno kot kolerik, odprt temperament. Zelo je družaben in rad je v središču pozornosti – zna držati družbo pokonci in drugi so radi z njim. Ni tako vztrajen kot kolerik, primanjkuje mu tudi odločnosti. Novi dogodki zlahka pritegnejo njegovo pozornost, zato potrebuje mnogo spodbude, da vztraja pri začeti aktivnosti do konca. Je lahkomiseln in brezskrben – odloča se po trenutnem vzgibu. Njegova obrazna mimika in gestikulacija sta živahni. Težko sprejema sovražnost drugih ljudi. Starši in vzgojitelji morajo sangvinika pogosto vzpodbujati, da vztraja pri začeti nalogi.

FLEGMATIK, predstavljen je kot čajni servis, ker ljubi udobje in se rad prehranjuje, zato je včasih lahko debelušen. Stvari in dogodki stežka vzbudijo njegovo zanimanje. Je introverten (zaprt) temperament. Na splošno ga je lahko vzgajati, zato včasih niti ni deležen potrebne pozornosti. Rad ima red in rutino, spremembe sprejema z nezaupanjem ali trmo. Večinoma se ne razjezi in tudi sicer pretirano ne izraža čustev. Potrebuje mnogo spodbude, da se vključi v družbo in da ga začne neka dejavnost zanimati. Ne zmore veliko zbranosti. Ima manjši krog prijateljev, ki pa jim ostaja zvest.

MELANHOLIK je predstavljen kot maska, ker do neke mere živi v svojem svetu, ki si ga je sam ustvaril. Je prav tako kot flegmatik introverten temperament. Svoje telo doživlja kot breme in se ne giblje z lahkotnim korakom kot sangvinik. Rad ima in tudi potrebuje toploto. Polno se predaja svojim fantazijam in se zapira v svoj lastni svet, zato je še bolj sam – tudi v igri. Stežka naveže stik z drugimi vrstniki. Potrebuje veliko ljubezni in nežnosti. Ima nizek prag bolečine, vendar se ne pusti tolažiti. Je zelo čustven, pripombe ga prizadenejo in se jih še dolgo spominja. Če starši dosežejo, da bo opazil tudi druge, mu lahko pomagajo, da se izvleče iz egocentričnosti. Čeprav uživa v svojem lastnem svetu, ima rad toplo družabno ozračje. Potrebuje veliko spodbude, da mu neka dejavnost vzbudi pozornost.

Zanimivo je, da lahko določenemu temperamentu pripišemo značilen fizični izgled, vendar to včasih ne drži povsem, saj k temu doprinesejo še drugi dejavniki – npr. dedna telesna konstitucija. Praviloma je kolerik nižje rasti in krepak, sangvinik ima okretno, gracilno postavo, melanholik je vitek, s povešenimi očmi in jasnim pogledom, flegmatika pa označuje nekoliko bolj okrogla postava (J. B. Thomson: Naravno otroštvo, Didakta, 1995).

Nevenka Janež, univ. dipl. psih., objavljeno v SuperMami, februar 2007

Podobni članki:
Sodelujte v reviji superMAMI!
Praznovanje 60 letnice Živalskega vrta Ljubljana
Vabilo na predavanje mag. ROMANA VODEBA

Enhanced by Zemanta