Zobje so pomemben del našega telesa in le redko kdo med vami lahko reče, da z njimi nima prav nobenih težav. Če ne drugega, ste verjetno nezadovoljni z njihovo obliko. Na srečo pa imamo številne pripomočke, ki nam omogočajo, da lahko odpravimo še tako veliko težavo, ki se nanaša na obliko zob. Med najpogostejšimi in tudi najbolj priljubljenimi so zobni aparati, ki jih na trgu lahko najdemo v številnih različicah.

V prispevku vam bomo najprej povedali, kaj sploh je zobni aparat, osredotočili pa se bomo predvsem na številne vrste aparatov, med katerimi lahko izbirate na številnih mestih. Eno od mest vam bomo zaupali tudi mi, povedali vam bomo, zakaj smo se odločili, da vam posredujemo ravno ta naslov.

Kaj je zobni aparat?

Zobni aparat je posebna priprava za odpravljanje zobnih in čeljustnih nepravilnosti. Zanj je značilno, da pri uporabi ne poškoduje zob. Nanje sicer deluje s silo, toda primerno veliko. Zobje se s pomočjo takega aparata začnejo premikati v želeno smer. Zanj se odloča tudi vse več odraslih oseb in ne samo otroci. K temu so zagotovo pripomogle tudi številne sodobne hitre in manj vidne ortodontske metode.

Izbirate lahko med številnimi vrstami zobnih aparatov. V osnovi pa jih razlikujemo glede na vstavljanje, glede na to, kje je zobni aparat nameščen in glede na njegov izvor sile.

Fiksni zobni aparati

Fiksni zobni aparat ali nesnemni aparat je znan po tem, da ga pacient sam ne more odstraniti. Tako vam ga lahko namesti samo ortodont. Aparat ostane nameščen vse do konca zdravljenja.

Taka vrsta aparatov je sestavljena iz posebnih nosilcev, ki se prilepijo na zobe. Najpogosteje jih poimenujemo kar zvezdice ali bracketi. Skozi njih je napeljana tanka žica loka. Ta poteka od nosilca do nosilca ter pritiska na zobe. Proizvajalce takih aparatov se trudijo, da bi proizvedli take, da bi bile zvezdice čim manj vidne.

Med fiksnimi zobnimi aparati je najbolj priljubljen klasični kovinski aparat. Ta daje zelo dobre rezultate. Ker se je ortodontska tehnika v zadnjih letih zelo razvila, so njegovi nosilci postali manjši in manj moteči. Za še lepši izgled takega aparata si lahko izberete takega, ki ima barvne elastike.

Snemni zobni aparati

Snemni zobni aparati se lahko za razliko od fiksnih lahko vzamejo iz ust. Tako si jih lahko pacienti sami vstavljajo in snemajo iz ust. Pri zdravljenju je najpomembneje, da je zobni aparat dovolj časa v ustih in da se nosijo po navodilih, ki jih da ortodont.

V primerjavi s fiksnim je snemni zobni aparat boljši za vzdrževanje primerne ustne higiene. Poleg tega vam ga ni potrebno nositi vseh 24 ur na dan.

Med tako vrsto aparatov spada tudi v zadnjem času eden od najbolj priljubljenih aparatov, ki se imenuje nevidni zobni aparat. Ta je res skoraj povsem neviden, prav tako pa tudi nemoteč pri hranjenju. Lahko ga snamete, kadar koli to želite. Zanj je značilno, da odpravlja manjše zobne nepravilnosti. Zdravljenje z njim traja nekoliko dlje časa kot z drugimi vrstami aparatov. Tudi njegova cena v primerjavi z drugimi je nekoliko višja.

V to skupino aparatov za zobe sodijo tudi funkcionalni zobni aparati. Zanje je značilno, da odpravljajo nekatere razvade in izboljšujejo griz. Obenem so primerni tudi za izboljšanje obrazne estetike. Taka vrsta aparata je primerna tako za otroke kot tudi mladostnike.

Priljubljena je tudi t. i. aktivna snemljiva plošča, ki je namenjena predvsem uporabi otrok. z njo lahko ortodonti zobe večinoma samo nagibajo. S tem v veliki meri pripomorejo k pravilnejši izrasti zob v času otrokovega odraščanja.

Dentalni studio Škorjanc

Če imate tudi sami že dlje časa težave z ugibanjem, kje bi lahko našli najboljšega ortodonta, ki bi vam pomagal na najustreznejši način, potem vam bomo pri tem pomagali kar mi. Priporočamo vam, da obiščete dentalni studio Škorjanc. Po prve informacije tega priznanega ponudnika lahko skočite kar na njegovo spletno stran. Na njej si boste lahko ogledali prav vso ponudbo, ki je izjemno bogata in pestra. Vsekakor je ponudnik primeren naslov tudi za vas, saj so v podjetju zaposleni vrhunski ortodonti, ki imajo primerna znanja ter številne izkušnje.

V studiu vam bodo pomagali izbrati tudi najprimernejši zobni aparat za vas ali vaše bližnje. Obenem boste prejeli še cel kup zelo koristnih nasvetov in informacij, ki vam bodo pri uporabi aparata še kako prišle prav. Izbrani zobni aparat vam bo pomagal do želene oblike.