Veste, kdaj so starši na področju otroških avtosedežev v največji dilemi? Takrat, ko začnejo opažati, da se njihov otrok v lupinici nikakor ne počuti več dobro. Takrat dragi starši najprej preverite, če se lahko na lupinici vzglavnik vsaj nekoliko dvigne ali pa če se lahko dvignejo pasovi. To je prvi korak in večina lupinic ima takšno možnost in kolikor gre z dvignjenimi pasovi, toliko časa uporabljajte lupinico, saj je le – ta najbolj varna. Ima najboljši možni položaj za otroka in tudi najboljšo stransko zaščito, hkrati pa je tudi obrnjena v nasprotni smeri vožnje. Sicer ne pomeni, da so otroški avtosedeži nevarni, so bistveno bolj varni, kot če otrok ne bi bil v avtosedežu, vendar pa je že manjša zaščita in že je obrnjen v smeri vožnje.

Kdaj iz lupinice?

Ko vidite, da nikakor ne gre več v lupinici, torej ko je otrok nervozen, ker ne more več premikati nog in jih mora imeti skrčen, kar vemo, da ni zdravo, in ko je z glavo že čez zgornji rok lupinice, je čas, da gledate, kakšni otroški avtosedeži so na voljo. Vsekakor je priporočljivo, da pogledate v tem obdobju le to, kateri so otroški avtosedeži skupine I, saj so najbolj varni. Mnogi ljudje se sicer odločajo za skupino I, II in III, vendar pa morate vedeti, da je varnost bistveno manj zagotovljena. Otroški avtosedeži te skupine so sicer res primerni za otroka od nekje enega leta do 12. leta in se lahko raztegnejo po višini in dolžini, vendar če so ti otroški avtosedeži namenjeni tudi za otroke pri 12. letu, je jasno, da morajo imeti manjšo zaščito, kar pa se pri enoletniku izredno pozna.

Otroški avtosedež

Otroški avtosedeži skupine III

Veliko bolje je, da se ti otroški avtosedeži kupijo kot tretji avtosedež, torej da je prva lupinica, potem skupina I in potem greste lahko na skupino III. Mnogi starši sicer naredijo tudi tako, da se odločijo za lupinico in potem za skupino I in ko je ta sedež premajhen kar za jahača. Gre, seveda gre tudi tako, ampak varno pa ni. Raje si poglejte skupino III npr. tukaj https://www.otroska-trgovina.com/otroski-avtosedezi kjer so ugodne cene za res vrhunske avtosedeže in ne boste odšteli veliko denarja za bistveno večjo varnost kot jo zagotavlja jahač.