Knjige je treba otrokom približati že v zgodnjem otroštvu in točno to počne tudi založba Zala, ki izdaja kakovostno otroško literaturo oziroma otroške slikanice, ki so bile večkrat nagrajene tudi z znakom zlata hruška – znakom, ki nam pove, da gre res za kakovostne otroške knjige in da jih priporočajo tudi knjižničarji.

Kakovostne ilustracije

Majhen otrok v zgodbo vstopa s pomočjo ilustracij, ki ga zapeljejo v svet domišljije. Založba Zala je ena tistih založb, katerih knjige so prav takšne – zapeljejo male nadobudneže s svojimi čarobnimi, pisanimi in raznovrstnimi ilustracijami, poleg tega pa ponujajo tudi zanimive zgodbe, ki jih starši lahko prebirajo svojim otrokom, ti pa se jih zlepa ne naveličajo.

Čeprav je zgodba oziroma vsebina knjige zelo pomembna in mora biti zanimiva ter dobro napisana, da otroci preko nje spoznavajo nove besede in širijo svoj besedni zaklad, pa so v otroških knjigah glavne ilustracije. Najboljše so tiste, v katere je vtisnjen tudi avtorski pečat ter so narisane na nekoliko hudomušen način, saj imajo otroci knjige s takšnimi ilustracijami najraje.

Preko ilustracij se otrokom privzgaja tudi estetski okus in starši so tisti, ki odločajo, kaj bodo ponudili otrokom v branje oziroma katere slikanice ali pravljice jim bodo brali. Žal danes nekatere založbe ilustracijam otroških knjig ne posvečajo posebne pozornosti oziroma namesto kakovostnih ilustracij priznanih ilustratork in ilustratorjev raje izberejo generične, bleščeče in kičaste ilustracije, ki otroka naučijo predvsem tega, da je svet šablonski ter mu ne privzgajajo estetskega čuta.

Uporaba takšnih nekakovostnih ilustracij je seveda cenejša, a založbe bi morale čutiti odgovornost do svojih najmlajših bralcev in jim ponuditi najboljše, kar je na voljo. Na srečo obstaja kar nekaj založb, ki se tega zavedajo, zato imamo tako v Sloveniji kot v tujini poleg kupa ne najboljše otroške literature, ki pogosto nima le precej slabih ilustracij, ampak tudi ni najboljše prevedena oziroma se v njej najdejo pravopisne in druge napake, še vedno na voljo tudi kakovostne knjige. Na nas odraslih pa je, da otrokom takšne kakovostne knjige tudi ponudimo v branje.

Kakovostna otroška literatura

Kot smo že omenili, je eden od pokazateljev, da gre za prvovrstno otroško literaturo, tudi znak zlata hruška, s katerim knjige označijo knjižničarji in jih tako priporočijo malim bralcem ter njihovim staršem. Izbor knjig z zlato hruško se vsako leto razširi, kar pomeni, da je kakovostne otroške literature na slovenskem trgu še vedno dovolj.

Prav zato bi bilo škoda, če bi vašim otrokom ponujali knjige, ki vsebinsko ali z ilustracijami ne dosegajo standardov za kvaliteto. Dobra knjiga je namreč popotnica za vse življenje, zato je prav, da pri njeni izbiri ne gledamo samo na ceno, ampak na to, da bo otroku ponudila še kaj več kot le všečnost na prvo žogo – kakovostno branje in ilustracije.