Gibalna ura v naravi

Nenehno poslušamo o pomenu gibalnih aktivnosti na celosten razvoj otrok. Prav gotovo se vsi skrbni starši tega tudi zavedajo in izkoristijo vsako priložnost, da omogočijo otrokom izvajanje takih aktivnosti na čim zabavnejši način. Redno ukvarjanje s športom in rekreacijo bi moral biti življenjski stil vsakega človeka. Mlajši ko se navade oprimemo, bolj globoko se vplete v naše življenje. Zato je izjemno pomembno, da redno gibanje priučimo že našim najmlajšim. Tako smo se v vrtcu Ciciban letos vključili v mednarodni projekt za promocijo gibalne dejavnosti otrok GIBALNI PROGRAM FIT SLOVENIJA – »Svet gibanja, svet veselja« in si v povezavi s tem projektom zastavili tudi kar nekaj dolgoročnih ciljev, ki temeljijo na povečanem poudarku vnašanja gibalnih aktivnosti v delo z otroki.

Kadar posije sonce, se ogreje in ozeleni narava, nas le-ta kar vabi v svoje naročje. Tudi, če smo vso zimo pridno hodili ven, smučali, sankali in počeli še druge prijetne reči, moramo priznati, da ima pomlad čisto poseben čar, ki se mu še tako trdovratni zapečkarji težko upirajo. Lep dan nas navdušene spravi na sprehod, pa naj bo to v gozd, v hribe, na travnik, v bližino ribnika, potočka ali reke.

Tako je tudi nas, otroke skupine »SONČKI – BALONČKI« z vzgojiteljicama Ksenijo in Barbaro očaral lep pomladni dan, zato smo se odločili našo vadbeno uro v telovadnici, »prenesti«v naravo – na gozdno površino. In kaj je pri vsem najbolj pomembno? Seveda to, da se otrok med gibanjem tudi prijetno zabava. Šele kasneje, nekje po šestem letu, je otrok sposoben razumeti, da bo s športno dejavnostjo postal močnejši, hitrejši in bolj zdrav.

Ker v gozdu nismo imeli nikakršnih športnih rekvizitov, smo uporabili kar domišljijo. Manjši breg smo uporabili za tek navkreber in navzdol. Pri tem smo morali paziti tudi na drevesa, katerih smo se pač morali nekako izogniti in pri tem nehote izvedli tek med ovirami. Našli smo tudi podrti drevesi in se preizkusili v hoji na višini in na tleh z lovljenjem ravnotežja s sonožnim doskokom, prav tako pa tudi v sonožnih preskokih. Z nabranimi storži smo se pomerili v ciljanju tarče – drevesa. Čas v gozdu smo izkoristili tudi za opazovanje prebujajoče se narave, poslušanje različnih zvokov in za sprehod oz. tek do miklavške mlake, kjer smo opazovali padec vode v slapu. Srečali smo tudi kosa ter mu zapeli pesmico »Pleši, pleši črni kos«, ki smo se jo že poprej naučili. Prav gotovo pa otroci ne bodo pozabili iskanja domovanja hudobnega volka, ki trdno spi nekje globoko v gozdu, in čaka, da ga popeljemo nazaj v pravljico, iz katere se je izgubil. Žal ga tokrat nismo našli, morda nam bo to uspelo prihodnjič, ko se bomo radostno in z velikimi pričakovanji zopet vrnili v gozd. Volku bomo pomagali pri iskanju pravljice, ki jo zdaj marljivo prebiramo, da mu bomo znali svetovati.

 

Navdušenje otrok je bilo ob koncu obiska gozda nepopisno in ko sva jih povprašali ali bi šli naslednjič v telovadnico ali v gozd, lahko samo ugibate, kakšni so bili njihovi odgovori. Še bolje pa je, da jih povprašate kar sami.

 

 Vzgojiteljici skupine “Sončki – balončki”
Ksenija Rodeš in Barbara Pipenbaher